Underbar musik som flyger fritt runt Östersjön

North around the Baltic Sea

Recension i SvD 11/11 2018

Som flyttfåglarna har musiker och tonsättare i festivalen ”North around the Baltic Sea” under hösten förflyttat sig från land till land i Norden. Sofia Nyblom hör dem vid mellanlandningen på Musikaliska, vid Nybroviken i Stockholm.

Genre: Konsert
Medverkande: H Ticciati, J Thomsen, C Sundqvist, J Korányi, E Nisbeth, J C Hjelm, H Kärkkäinen, A Mogenson
Var: Musikaliska, Nybrokajen 11
Verk: musik av A-L Laurin, R Šerkšnytė, S Fagerlund; P Vasks, T Kõrvits, E-S Tüür, A Mogenson m fl

Få begrepp är väl så ifrågasatta idag som nationalismen. Därför blir det fascinerande att ta del av ett möte mellan några av Nordens främsta kammarmusiker och tonsättare, där gränserna suddas ut och improviserade avsnitt bygger broar mellan verken och skapar en känsla av att sväva fritt i luften. Som fåglarna.

Ändå saknas inte karaktärsdrag.Upproriskheten hos litauiska Raminta Šerkšnytė, den förandligade ödmjukheten hos lettiske Peteris Vasks, den flödande melankolin hos Edvard Grieg och Anna-Lena Laurins skarpa skönhet— alla har sin egen nyans, samtidigt som färgerna smälter samman i en nordisk-baltisk palett droppande av havsskum, susande trädgrenar, måsskrik. Projektet är tillkommet för att fira de baltiska staternas självständighet för 100 år sedan, och gruppen har beställt nya verk av baltiska tonsättare.

Suveräne kontrabasisten Jordi Carrasco Hjelm öppnar med en folkligt klingande improvisation, innan medmusikerna gör entré och stämmer upp till Anna-Lena Laurins ”Roots”. Altviolinisten Ellen Nisbeth ger allegretto-satsen ur Edvard Griegs Violinsonat nr 3 sinnlig värme, och uruppförandet av litauiska Raminta Šerkšnytės pianotrio ”Konzertstück” blir en rytmiskt vibrerande explosion av temperament.

För konsertens andra halva står musikerna utplacerade på balkongen. Peteris Vasks lågmälda ”Tria skatieni” öppnar ett fönster mot evigheten, leder sömlöst över i Tõnu Kõrvits solostycke ”Sing over the sea” och Erkki-Sven Tüürs flöjtsolo ”Inner monologue”, och flödar ner på scenen för Christoffer Sundqvists jazzigt coola improvisationer i ”Kristallen den fina” och Anders Mogensens ”Dark heavy night skies”.

Det är en alldeles underbar kväll vid Östersjön.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s