Beethoven & Beamish med Biss

Recension i SvD 14/12 2018

Beethoven & Beamish med Biss

Genre: Konsert
Medverkande: Jonathan Biss, piano. Sveriges Radios symfoniorkester
Var: Berwaldhallen
Dirigent: Omar Meir Wellber.
Verk: Beethoven Pianokonsert nr 1 C-dur, Sally Beamish ”City Stanzas”, R Strauss ”Ein Heldenleben”

Avgrunden öppnar sig när Biss och Broman briljerar Tre verk, utspridda från upplysningen till vår tid med 100 års mellanrum, berättar en historia om hjälte- och konstnärsmytens förvandling. Det är kontrasterna som ger glödande färg åt konserten med pianisten Jonathan Biss.

Inte undra på att dirigenten Omar Meir Wellber blir tvungen att hämta andan innan han vänder sig om för att ta emot applåder när lågorna i Strauss episka krigsmålning ”Ein Heldenleben” falnat. Det är ett krävande program som Sveriges Radios symfoniorkester presenterar denna vecka – och två briljanta solister. Orkesterns egen konsertmästare Malin Broman och amerikanske pianisten Jonathan Boss bär upp den musikaliska berättarrollen. Men det är Biss Beethovenprojekt som är hjärtat i konserten, beställningen av fem nya pendanger från dagens ledande tonsättare till fem av Beethovens pianokonserter.

Konventionen att låta moderna verk spegla klassiker har sina poänger, även om inflationen i moderna Brandenburg-konserter och nyskrivna Shakespeare-parafraser också kan tolkas som de panikslagna återblickarna hos en civilisation på dödsbädden. ”City stanzas” är den tredje av Sally Beamish pianokonserter och komponerad som svar på Beethovens pianokonsert nr 1 i C-dur.

Jonathan Biss förlorade själv fotfästet medan tonsättaren arbetade med verket, då Trump vann valet i USA och döden gjorde entré i hans eget liv. Den avstannade dialogen tvingade i sin tur den brittiska Sally Beamish att likt Dorian Gray inse att blicken i historiens spegelglas reflekterade en skrämmande bild: den sjuka, narcissistiska samtiden.

Att höra verken rygg mot rygg är spännande, för mellan dem öppnar sig avgrunden. En ung Beethoven i kejsardömets Wien – skälmsk, snabb och innerligt varm – tycks möta en ångestfylld Beamish jagande efter mening på nattklubbarna och under den krackelerade asfalten i ett dekadent London.

I sin tolkning av Beethovens ungdomliga pianokonsert gestaltar Jonathan Biss en strävan efter grace och virtuositet som nästan blir neurotiskt hetsig. Sally Beamish konsert i gengäld duckar för skönheten. Mittensatsen skildrar ett spöklandskap efter zombieapokalypsen, där forcerade jazzinslag från pianisten och slagverket har samma groteska inverkan som valsen hos Sjostakovitj.

Ur Strauss ”Ein Heldenleben” plockar Omar Meir Wellber till sist fram operamässig sinnlighet i sagan om nationalism och självbelåtenhet, och Malin Broman gestaltar det expressionistiska violinsolot med fanatismen hos Elektra. Exemplarisk truppuppställning, förstås, från orkesterns sida.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s