Cavalleria rusticana & Pagliacci

Livet överträffar för det mesta teatern, och den italienska verismen har ännu drygt hundra år sedan svartsjukedramerna ”Cavalleria rusticana” och ”Pagliacci” uruppfördes förmågan att beröra på djupet.

Genre:  Opera Regi: Damiano Michieletto Medverkande: Annalena Persson, Joachim Bäckström, Rosalind Plowright, Åke Zetterström, Ann-Kristin Jones; Tomas Lind, Carolina Sandgren, Mats Persson, Markus Pettersson, Luthando Qave Var: Göteborgsoperan Musik: Pietro Mascagni (Cavalleria rusticana), Ruggiero Leoncavallo (Pagliacci). Dirigent: Pier Giorgio Morandi. Iscensättning: Rodula Gaitanou. Scenografi: Paolo Fantin. Kostym: Carla Teti. Ljus: Alessandro Carletti

Recension i SvD 10/2 2019

Första tablån är som en fryst filmruta, där den enda rörelsen består av en kvinnas hulkanden över en död manskropp. Omkring dem står en grupp människor förstenade av skräck. Mascagnis ”Cavalleria rusticana” börjar och slutar där, i hedersmordet på Alfios rival, Turiddu, medan uvertyren målar upp huvudkaraktärernas svallande känslor i starka färger. 

Scen och orkesterdike måste vara sammangjutna i verismen, och med Pier Giorgio Morandi i spetsen kunde inte förutsättningarna vara bättre vid lördagens premiär på Göteborgsoperan, ett samarbete med flera internationella operahus. Det är hans säkra musikaliska handlag med orkestern, i kombination med iscensättningens filmiska grepp och fina sångarinsatser, som garanterar framgången av kombinationsföreställningen med Ruggiero Leoncavallos ”Pagliacci”. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s