Drömmen skjuts sönder till storartad musik

I amerikansk kultur suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut, och musiken spelar en viktig roll för mytbildningen.

Krönika i SvD 15/2 2019

I helgen övervarade jag en föreställning på Göteborgsoperan, Mascagnis ”Cavalleria rusticana”, som avbröts två gånger av att personer i publiken insjuknade och fick föras ut. En surrealistisk upplevelse som grep in i svartsjukedramat på scenen. Upprörda röster kallade på läkare, ficklampor fladdrade i salongen medan människor slussades ut i foajén och ridån gick ner. 

Fördröjningen innan vi andra i salongen insåg att det var blodigt allvar säger något om dramats förmåga att skapa suggestion. Med beundransvärt jämnmod fortsatte sångarna och musikerna som om avbrottet varit en pjäs i pjäsen, inte olikt commedian i Leoncavallos ”Pagliacci” som kulminerar i dubbelmord. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s