Karmelitsystrarna

Anne Sofie von Otter gör efterlängtad återkomst till Kungliga Operan i ”Karmelitsystrarna” med ett drabbande porträtt av den åldriga Madame de Croissy.

Genre: Opera Regi: Johanna Garpe Medverkande: Camilla Tilling, Anne Sofie von Otter, Sara Olsson, Susanne Resmark, Sofie Asplund, Jeremy Carpenter, Joel Annmo m fl. Hovkapellet, Kungliga Operans kör Var: Kungliga Operan Text: E Levery efter G Bernanos/G le Fort Koreografi: Håkan Mayer Musik: Francis Poulenc. Dirigent: Marc Soustrot. Scenografi: Per A Jonsson. Kostym: Nina Sandström.

Recension i SvD 3/2 2019

Det skulle kunna vara ett ominöst sammanträffande, att nypremiären på Francis Poulencs opera ”Karmelitsystrarna” äger rum dagen efter att USA och Ryssland hävt överenskommelsen om medeldistanskärnvapen. För det är en känsla av domedagssekt över nunnorna som möter döden med sång, i Johanna Garpes iscensättning som till stora delar utspelar sig inom en och samma bunkerliknande struktur.

Som om Syster Blanche av Kristi Dödsångest, Syster Marie av Inkarnationen och alla de andra vore passagerare ombord på Harry Martinsons ”Aniara”, som för övrigt började sin färd ut mot Lyrans stjärnbild samma år som Poulencs existentiellt laddade passionsdrama hade sin premiär, 1956. Inte så konstigt om en och annan i publiken just denna kväll söker sig mot utgångarna innan ridån, och bilan, fallit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s