Usher

Rickard Söderberg övertygar som demonläkare och Kammarensemblen blåser nytt liv i ”Usher” på Folkoperan. Philippe Quesnes iscensättning av detta kammardrama med apokalyptisk underton fängslar.

Genre: Opera Regi: scenografi, kostym, ljus: Philippe QuesneMedverkande Ola Eliasson, Olle Persson, Alexandra Büchel, Rickard Söderberg, Kammarensemblen Var: Folkoperan Musik: Claude Debussy, Annelies Van Parys. Libretto: Debussy, Gaea Schoeters (efter E A Poe). Översättning: Mira Bartov. Dirigent: Marit Strindlund. Mask, peruk: Therésia Frisk

Recension i SvD 15/9 2019

Liksom invånarna i Huset Usher är levande döda, är verket ”Usher” något av en levande död som lockat flera tonsättare att försöka fullborda Claude Debussys opera efter att han gick i graven 1918. Och det finns något kannibalistiskt över den belgiska tonsättaren Annelies Van Parys sätt att blåsa nytt liv i torson, som är synkront med Edgar Allan Poes berättelse.

Den viktorianska skräckgotiken gör nämligen ”Usher” till en syster-opera till ”Pelléas och Mélisande”, men myten om ”the haunted house” går även igen i Bartóks ”Blåskägg”, Dracula och förstås i skräckfilmer som ”The Shining”. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s