Finsk duo ger krigstidsmusik dansant schwung

Recension i SvD 7/3 2019

Genre: Konsert Medverkande: Sveriges Radios symfoniorkester. Violin: Elina Vähälä. Dirigent: Klaus Mäkelä Var: Berwaldhallen Verk: E W Korngold Violinkonsert D-dur; Dmitrij Sjostakovitj Symfoni nr 6

Utopierna gnistrar i förledande dur-tonarter när finska stjärnskottet Klaus Mäkelä leder Sveriges Radios symfoniorkester i två verk som ramar in andra världskriget. Violinisten Elina Vähälä bjuds till dans med elegans.

Musik är ofta behäftad med schabloner, som vi vill identifiera med stämningslägen och en given intellektuell och känslomässig gestik. En dur-tonart borde rent förnuftsmässigt rymma ett glättigt budskap – men när det gäller både Erich Wolfgang Korngolds Violinkonsert och Dmitrij Sjostakovitjs dubbelbottnade symfonier hopar sig skuggorna. 

Är det lättnad över att ha lyckats undvika att bli snärjd av en politisk agenda som ligger bakom ledmotivets förvandling till ett flinande dur ackord i finalen till Sjostakovitjs symfoni nr 6? Och antyder dur-tonarten i Korngolds Hollywood-blanka Violinkonsert, skriven i svallvågorna efter kriget, att utopins Neverland gnistrar uppe på de stegrande frasernas krön, för att sedan dala i uppgivna suckar. 

Det är i alla händelser en lyckad programkombination för förste gästdirigenten i Berwaldhallen, Klaus Mäkelä, och solisten Elina Vähälä. Det finns en oaffekterad elegans och lätthet i Mäkeläs sätt att skulptera Korngolds operamässiga fraser, som speglas i violinistens återhållna vibrato och fint utskurna ornament. Ungefär som om de vore Fred Astaire och Ginger Rogers, svepande över ett imaginärt dansgolv, i showfilmerna från den epok då judiska emigranter som Korngold präglade soundet med den gamla världens yppigt orkestrerade nostalgi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s