VÄRLDEN ÄR OPERA, SÄGER YO-YO MA


När Yo-Yo Ma tar emot Birgit Nilsson-priset i Konserthuset, är han den första pristagaren som inte är kopplad till operavärlden. Däremot är den 67-årige cellisten en historieberättare och kommunikatör som berör och charmar människor världen över med sin stråke, sin humor och sin omåttliga nyfikenhet. En folkkär klassisk musiker som spelat för nio amerikanska presidenter, figurerat som cellolärare åt grodan Kermit i ”Sesam”, och cellistens hundratalet skivinspelningar har bland annat resulterat i 19 Grammypriser.

Han är bubblande glad över Birgit Nilsson-priset när zoomfönstret öppnas för vårt möte. För även om det kan verka som att den operavärld som var Birgit Nilssons – de vulkaniska kvinnoroller hon spelade, den laserskarpa rösten – är extravagant så är Ma snabb att öppna upp perspektivet.

– Världen är opera! Det är ingen egen genre – se bara hur Wagner bygger världar. Det är så många krafter som kolliderar på operascenen. Opera är ett intensivt destillat av världen, säger han. /Intervju i DN, 22-10-17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: