BLOGG

En bok flyttar hemifrån.

Så har min bok flyttat hemifrån. Det var precis så det kändes, när jag fick det första fysiska exemplaret i min hand i början av augusti. Den var fin att hålla i, lagom i formatet, och det kändes som om den hade ett eget liv nu, utan mig. Jag tittade på den, vände på den, och insåg att hur jag än gör så är den sin egen nu. Orubblig, sluten kring sitt innehåll.

Det är kanske den största skillnaden mot en tidningstext – så som branschen ser ut nu, när alla tidningstexter flyttat ut på nätet. Om ett sakfel behöver justeras, ett namn behöver anonymiseras – då är det bara att gå in i webbformuläret. Så icke med en bok.

Jag känner en sorts ömhet för boken. Jag hoppas att den ska få ett bra liv, att den ska möta många, nyfikna läsare och väcka deras medlidande och intresse. Att de ska ha tålamod med berättelsen, och följa pojkarna på deras strapatser.

Releasen för ett par veckor sedan hos Norstedts var en oväntat känslosam upplevelse för mig. Kanske därför att så många människor varit inblandade på olika sätt, och för att liv och dikt möts på dess sidor. Peders barn, barnbarn och syskonbarn satt plötsligt i samma rum och väntade på att ta emot berättelsen. Det var rörande, och ett av mitt livs lyckligaste ögonblick.

Österlen, 210913

Prenumerera på min blogg

Få nytt innehåll levererat direkt till din inkorg.