RADIO

Jag har producerat radioprogram för Sveriges Radio sedan 1998. Här är ett urval av mina senaste dokumentärer, serier och följetonger för P2 och P1.

Sanningen bakom ”Kvartett vid tidens ände”

P2 dokumentär för Sveriges Radio

Det är den 15 januari 1941 och minusgrader i det nazistiska interneringslägret Stalag VIII-A nära staden Görlitz i sydöstra Tyskland. Krigsfångar från hela Europa står och huttrar medan de väntar på att musiken ska börja. En kvartett skriven av medfången Olivier Messiaen.

Med bland andra Martin Fröst, Malin Broman, Anders Arborelius m fl.

Martin Fröst medverkar i ”Sanningen om Kvartetten vid tidens ände.”

Lyssna på dokumentären här

Wilhelm Stenhammar: ”Jag längtar in i mig själv”

Tonsättaren och pianisten Wilhelm Stenhammar var ett nationalmonument kring förra sekelskiftet. Få personer har haft sådan betydelse för svenskt musikliv, men de inre striderna var många och egentligen var han för blyg för sin egen framgång.

Lyssna på dokumentären här.

Wilhelm Stenhammar vid flygeln. Målning av Georg Pauli, Waldemarsudde.

Orlando – en feministisk hämnd

Med ”Orlando” har den österrikiska tonsättaren Olga Neuwirth blivit historisk. För första gången på 150 år spelar den anrika statsoperan i Wien en nyskriven opera av en kvinnlig kompositör. Men operan ”Orlando”, om adelsmannen som färdas genom århundradena och byter kön i jakten på sin konstnärliga identitet, handlar också om tonsättaren Olga Neuwirth själv.

Lyssna på dokumentären från 2020 här

%d bloggare gillar detta: